Μήνυμα της Δ.Ε. της ΕΝ.ΕΙΣ.ΕΤ. για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
08 Μαρτίου 2023
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αλλά με ουσιαστικό κίνητρο την διάκρισή τους στον επιχειρηματικό χώρο και την εκλογή τους στην Διοικούσα Επιτροπή της ΕΝΕΙΣΕΤ οι κ.κ. Ελένη Βρεττού (Διευθύνουσα Σύμβουλος ATTICA BANK), Βιολέττα Λάππα (Διευθύνουσα Σύμβουλος Ι.Κλουκίνας-Ι.Λάππας) και Σμαράγδα Ρηγάκου (Διευθύντρια Νομικών Υπηρεσιών και Κανονιστικής Συμμόρφωσης, Νομική Σύμβουλος Διοίκησης Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών) απευθύνουν μήνυμα για την σύγχρονη γυναίκα, την παρουσία τους στις επιχειρήσεις και γενικότερα στον εργασιακό χώρο.
Ο αιώνας που πέρασε από τη μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας, υπήρξε καθοριστικός. Διανύοντας μακρύ και αναμφίβολα δύσκολο δρόμο οι γυναίκες βρέθηκαν στο προσκήνιο, ανέλαβαν δραστηριότητες και ευθύνες.
Ωστόσο, η συμμετοχή των γυναικών στα κοινά και σε θέσεις ηγεσίας παραμένει δυσανάλογα περιορισμένη ακόμη και σήμερα, παρά τις θεσμικές παρεμβάσεις ή τις εξαγγελίες όλων. «Είναι ώρα να σταματήσουμε να προσπαθούμε να αλλάξουμε τις γυναίκες και να αρχίσουμε να αλλάζουμε τα συστήματα που τις εμποδίζουν να πετύχουν αυτά που μπορούν», δήλωσε εύστοχα ο γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες το 2020.
Ως Διευθύνουσα της Attica Bank, θέση που για πρώτη φορά στην χώρα μας αναλαμβάνει μια γυναίκα, νιώθω ευθύνη για τις γυναίκες που προσπαθούν να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες αυτής της περιόδου σε πολλαπλούς ρόλους: κόρη, μάνα, σύζυγος, σύντροφος, εργαζόμενη ή μη, άνθρωπος με ανάγκες όμως και προσωπικότητα. Στην Attica Bank μπορούμε με υπερηφάνεια να πούμε ότι είμαστε από τις λίγες εταιρείες στην Ελλάδα, και δη τράπεζα, με ισχυρή γυναικεία παρουσία στο Top-management από επιλογή και όχι εξ ανάγκης συμμόρφωσης με κάποια ποσόστωση: με γυναίκες Chief Financial Officer, Chief Operating Officer, Chief Transformation Officer, Chief Credit Officer, 3 γυναίκες στο Δ.Σ. της Τράπεζας, και δεκάδες άλλες εξαιρετικές managers σε διευθυντικές θέσεις αποτελώντας παράδειγμα για τις νέες γυναίκες που έχουν φιλοδοξία και στόχο και θέλουν να ξεχωρίσουν σε ένα δυστυχώς ακόμη και σήμερα ανδροκρατούμενο κλάδο, τουλάχιστον στις υψηλόβαθμες θέσεις.
Σήμερα όμως οφείλουμε να εργαστούμε συλλογικά, άνδρες και γυναίκες, για να αλλάξουμε το κατεστημένο και τα στερεότυπα και να δώσουμε όλοι το παράδειγμα για ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες. Είναι η στιγμή όλοι μας να αναγνωρίσουμε ότι το μέλλον δεν έχει φύλο, χρώμα ή καταγωγή και θα το έχουμε επιτύχει όταν τελικά δε θα είναι απαραίτητη η θεσμική και νομοθετική παρέμβαση για ίση συμμετοχή, αλλά θα είναι η επιλογή όλων μας προκειμένου να υπάρχει αληθινή αξιοκρατία απέναντι τόσο σε γυναίκες όσο και σε άντρες.
Οι ομάδες με ισορροπημένη εκπροσώπηση και των δύο φύλων αποδεδειγμένα έχουν καλύτερη δυναμική και λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. Η τελευταία νομοθεσία περί εταιρικής διακυβέρνησης που εισήγαγε την έννοια της ποσόστωσης επιταχύνει τη συμμετοχή των γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών, προσθέτοντας μια νέα οπτική γωνία και σειρά ικανοτήτων.
Οι γυναίκες ως ανώτερα στελέχη λειτουργούν με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και διακρίνονται για την ευρηματικότητα και την πολύπλευρη θεώρηση των πραγμάτων όταν καλούνται να αντιμετωπίσουν προβλήματα και την οποιαδήποτε κρίση. Η φύση της σύγχρονης γυναίκας και η πολυπλοκότητα των ρόλων που καλείται στην καθημερινότητα να υπηρετεί την έχουν βοηθήσει να αναπτύξει δεξιότητες για διαπροσωπική επικοινωνία, ομαδικότητα, προσαρμοστικότητα καθώς και ικανότητες οργάνωσης και διαχείρισης του χρόνου, στοχοπροσήλωσης, όλες πολύ σημαντικές για τη διοίκηση σε ένα περιβάλλον αυξημένης πολυπλοκότητας και αβεβαιότητας.
Ίσοι δε σημαίνει ίδιοι, γι αυτό και η συνύπαρξη και συνεργασία των δύο φύλων είναι απαραίτητη για την πρόοδο των επιχειρήσεων και της κοινωνίας. Όπως οι άνδρες έτσι και οι γυναίκες πρέπει να διακρίνονται για το έργο και τις επιτυχίες τους και όχι να ευνοούνται ή αδικούνται επειδή ανήκουν στο ένα ή άλλο φύλο.
Εγώ προσωπικά είμαι πολύ αισιόδοξη ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει και συνεχώς βελτιώνονται προσφέροντας ίσες ευκαιρίες και στα δύο φύλα.
Σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον η ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων αποτελεί πλέον ουσιαστικό ζητούμενο. Είναι πραγματικά ευτυχές να βλέπεις συνοδοιπόρους γυναίκες να αποκτούν αυτό που τους αξίζει, χωρίς στεγανά, χωρίς διακρίσεις, χωρίς ανισότητα. Οι ίσες ευκαιρίες και η ίση μεταχείριση είναι ανάγκη, στην εποχή που ζούμε, προκειμένου να δίνεται κίνητρο σε όλες τις γυναίκες να προσπαθούν και να επιδιώκουν τους στόχους τους, χωρίς το φύλο να στέκεται εμπόδιο στην επιτυχία τους. Η ελληνική αγορά και ο τοπικός επιχειρηματικός κόσμος καλούνται να καταλάβουν πως η κατάρριψη των διακρίσεων εγγυάται τη δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, μέσω της αξιοποίησης ταλέντων που έμεναν ανεκμετάλλευτα για λανθασμένους λόγους. Η εικόνα για τις εισηγμένες εταιρείες είναι αισιόδοξη, δεν πρέπει όμως να μείνουμε εκεί. Η συμπερίληψη πρέπει να εισχωρήσει στο DNA όλων των επιχειρήσεων και να καταφέρουμε να σπάσουμε το glass ceiling, που περιορίζει τις γυναίκες στην επαγγελματική τους ανέλιξη.
Στο πλαίσιο αυτό, μου δίνει ιδιαίτερη χαρά η ανάληψη του ρόλου μου στη διοικούσα επιτροπή της ΕΝ.ΕΙΣ.ΕΤ., η οποία είναι ενδεικτική της ενίσχυσης κουλτούρας ισότητας και συμπερίληψης στην ελληνική κεφαλαιαγορά. Ας είναι οι εισηγμένες εταιρείες το παράδειγμα που θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.
Έχω την τύχη να εργάζομαι σε ένα περιβάλλον που προάγει το σεβασμό και εκτιμά τη διαφορετικότητα, την ισότητα και την συμπερίληψη. Από τη θέση μου, και έχοντας αναλάβει το ρόλο της Υπεύθυνης Ισότητας για τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών, υπηρετώ και προάγω τις αξίες αυτές, με γνώμονα την ισότιμη πρόσβαση όλων σε ίσες ευκαιρίες και τη συνύπαρξη σε ένα περιβάλλον που συμβάλλει στην ανάπτυξη των ταλέντων κάθε στελέχους χωρίς προκαταλήψεις, αδικία και περιορισμούς.