Τροποποιήσεις στον κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) 2016/1052 της Επιτροπής σχετικά με τα προγράμματα επαναγοράς και τα μέτρα σταθεροποίησης | ESMA
08 Σεπτεμβρίου 2026
Η ESMA εκδίδει την παρούσα Γνώμη ως απάντηση στις προτεινόμενες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τροποποιήσεις των Ρυθμιστικών Τεχνικών Προτύπων (RTS) σχετικά με τα προγράμματα επαναγοράς και τα μέτρα σταθεροποίησης.
Τον Φεβρουάριο του 2026, η ESMA υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχέδιο RTS για την τροποποίηση του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2016/1052 της Επιτροπής, προκειμένου να αποτυπωθούν οι αλλαγές που εισήγαγε ο Κανονισμός για την Πράξη για την Εισαγωγή σε Χρηματιστήριο (Listing Act) στο καθεστώς των επαναγορών, βάσει του άρθρου 5 του Κανονισμού για την Κατάχρηση Αγοράς (MAR).
Δεδομένου ότι ο Listing Act δεν τροποποίησε το πλαίσιο του MAR που εφαρμόζεται στα μέτρα σταθεροποίησης, το σχέδιο RTS της ESMA δεν πρότεινε αλλαγές στις αντίστοιχες διατάξεις του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2016/1052.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει πλέον την εισαγωγή αντίστοιχων ρυθμίσεων ως προς την αναφορά και τη δημοσιοποίηση στο κοινό των συναλλαγών σταθεροποίησης, παρόμοιων με εκείνες που προτάθηκαν για τις συναλλαγές επαναγοράς στο σχέδιο RTS της ESMA.
Ειδικότερα, οι προτεινόμενες τροποποιήσεις προβλέπουν την αναφορά και τη δημοσιοποίηση στο κοινό των συναλλαγών σταθεροποίησης σε συγκεντρωτική μορφή, δηλαδή με αναφορά του συνολικού όγκου και της σταθμισμένης μέσης τιμής ανά ημέρα και ανά τόπο διαπραγμάτευσης, καθώς και την κεντρικοποίηση της υποβολής αναφορών στην αρμόδια αρχή του MRMTL.
Περιεχόμενο
Η ESMA θεωρεί ότι οι προτεινόμενες τροποποιήσεις είναι κατάλληλες.
Κατά την άποψη της ESMA, οι τροποποιήσεις θα συμβάλουν στη διατήρηση μιας συνεκτικής προσέγγισης όσον αφορά την αναφορά και τη δημοσιοποίηση στο κοινό των συναλλαγών επαναγοράς και σταθεροποίησης και θα στηρίξουν τον στόχο της μείωσης του διοικητικού φόρτου για τις οντότητες που διενεργούν μέτρα σταθεροποίησης, διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα των αρμόδιων αρχών να παρακολουθούν τη συναλλακτική δραστηριότητα.
Ως εκ τούτου, η ESMA υποστηρίζει τις τροποποιήσεις που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αυτές παρατίθενται στο παράρτημα της παρούσας Γνώμης.
Η Ενότητα 1 καθορίζει τη νομική βάση της παρούσας Γνώμης.
Η Ενότητα 2 περιγράφει το ιστορικό και το διαδικαστικό πλαίσιο.
Η Ενότητα 3 συνοψίζει και αξιολογεί τις ουσιαστικές τροποποιήσεις που προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την αναφορά και τη δημοσιοποίηση στο κοινό των συναλλαγών σταθεροποίησης.
Η ESMA καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι προτεινόμενες τροποποιήσεις είναι κατάλληλες.
Επόμενα βήματα
Σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 1 του Κανονισμού για την ESMA, η ESMA υποβάλλει την παρούσα Γνώμη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε απάντηση στην επιστολή που έλαβε στις 24 Ιουλίου 2026.
Αντίγραφο της Γνώμης διαβιβάζεται επίσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.